Till innehåll på sidan

Angående AI-kommisionens färdplan för Sverige

Foto: Sanna Johannesson, Blackbox Videoproduktion AB
Publicerad 2025-07-04

I AI-kommissionens slutbetänkande ”AI-kommissionens Färdplan för Sverige” föreslås hur Sverige ska utveckla och använda artificiell intelligens (AI) på ett hållbart, säkert och konkurrenskraftigt sätt. Bland de 75 förslagen ser vi med glädje att man lägger ett stort förtroende på Cybercampus Sverige att ta en ledande roll i att stärka svensk forskning om AI och cybersäkerhet.

Detta rimmar väl med hur nära frågorna om ansvarsfull utveckling och användning av AI diskuterades under årets Almedalsvecka. Den snabba digitaliseringen av samhället, vårt beroende av digitala kritiska infrastrukturer och att den digitala transformationen sker på ett cybersäkert sätt, i kombination med ett allt kärvare säkerhetspolitiskt omvärldsläge tyder på att frågor om rättvisa, tillförlitlighet och säkerhet, sekretess och säkerhet, transparens, ansvar, och inkludering kring AI behöver hanteras genom samarbete och tvärvetenskapliga angreppssätt, något som är mantran för Cybercampus Sverige.

“AI-kommissionens förslag att inrätta ett nytt institut för AI-säkerhet syftar till att bygga vidare på den redan befintliga nationella forsknings-, utbildnings- och innovationsmiljön Cybercampus Sverige. Egentligen ser vi här en uppmuntran till breddade och fördjupade samarbeten i gränssnitten mellan ansvarsfull AI, AI för cybersäkerhet och cybersäker AI. Etableringen av ett sådant institut, i direkt anslutning till Cybercampus Sverige, med KTH som huvudman, bedömer jag kommer underlätta att attrahera ytterligare finansiering från EU, från den privata sektorn och andra forskningsfinansiärer. Enkelhet, tydlighet och ett inkluderande arbetssätt är A och O både för att så effektivt som möjligt överbrygga kunskapsgapen, kompetensförsörja samhället och hantera sakfrågorna genom tvärvetenskapliga lösningar som fungerar i praktiken.” säger David Olgart, föreståndare för Cybercampus Sverige.

AI-kommissionen betonar vikten av att engagera akademi, forskningsinstitut, näringsliv och andra myndigheter i ett forskningsråd för att identifiera nya möjligheter och utmaningar. Att institutet föreslås få möjlighet att initiera och finansiera forskningsprojekt från en egen forskningsfond blir en extra styrka i detta. På det stora hela är remissinstanserna positiva till utredningens förslag.

"Cybercampus Sverige gick från idé till etablerad verksamhet på tre år genom nationell samling kring sakfrågorna. Min slutsats av samhällsdebatten är att nu finns tillräcklig 'Sence of Urgency' för att vi förhoppningsvis ska kunna se tillbaka på 2025-2026 som att det var då Sverige agerade och började åstadkomma konkreta resultat. Låt AI-kommissionens förslag utgöra grunden för vår “Sence of Action”, avslutar David Olgart.

Sammanfattningsvis: det finns många viktiga och brådskande beslut att fatta så att vi tillsammans rustar vårt samhälle inför framtiden.