Statsbesök från Island på Cybercampus

Det isländska presidentparet, det svenska kungaparet, Islands utrikesministern Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir och hälsominister Alma Möller samt Minister för Civilt Försvar Carl-Oskar Bohlin ingick i den delegation som besökte Cybercampus under det isländska statsbesöket. På programmet stod en paneldiskussion om digital motståndskraft med deltagare från näringsliv, akademi, myndigheter och civilsamhälle, samt en utställning med demonstration av exempel på resultat från arbete utfört i Cybercampus Hackinglab, akademiskt arbeta av isländska akademiker på plats i Sverige och lokala start-ups i cybersäkerhetsfältet.
Som välkomnande ord till delegationen passade KTH:s rektor Anders Söderholm på att dela med sig av sina egna erfarenheter från Island, där han själv spenderat tid som utbytesstudent. Delar av talet hölls på isländska - en kunskap som verkar hållits vid liv. Minister för Civilt Försvar Carl-Oskar Bohlin talade i sitt anförande om den viktiga plats Cybercampus har för att uppfylla regeringens nya nationella strategi för cybersäkerhet, och om vikten av att näringsliv, myndigheter och akademi går hand i hand i att samarbeta för att aktivt stärka vår cybersäkerhet. Ministern betonade också hur ett starkt samarbete mellan Sverige och Island i cybersäkerhetsfrågor redan bevisat sig effektivt genom att man förra året vann NATO:s övning i cyberförsvar med ett svensk-isländskt lag.

I ett panelsamtal om digital motståndskraft fick delegationen höra ett samtal om hur utmaningar inom cybersäkerhetsområdet kräver ett holistiskt angreppssätt, där man inte bara behöver bygga stabil och motståndskraftiga infrastruktursystem, utan också höja kompetensnivån för alla medborgare och stärka förmågan att hantera hot genom planering, förberedelse och praktisk övning under stress. Man förde också fram vikten av att vi alla, inom våra respektive fält, aktivt tänker igenom vilka delar av vår verksamhet som kan vara öppna, där vi delar öppen data och information, och vilken information som kan leda till skada om den kommer ut. Man talade om hur Sverige har mycket att lära av Island, som med sitt geografiska och säkerhetspolitiska läge har en annan medvetenhet om hur utsatta gemensamma system kan vara.

I utställningsdelen av besöket fick delegationen ta del av en liten del av det akademiska arbete som utförts i Cybercampus Hackinglab. Hjalmar Höglund med kollegor demonstrerade hur en man kan vända en säkerhetslösning för barn – en smart klocka, som låter föräldrar och barn kommunicera med varandra i tal och skrift – till ett verktyg för att orsaka skada genom att fånga upp och förvränga kommunikationen mellan deltagarna. Delegationen hade följdfrågor kring hur man på ett etiskt sätt hanterar funna sårbarheter, och lugnades av beskrivningen av hur etisk hackning ger tillverkarna gott om tid att åtgärda funna svagheter.
Vidare bjöd utställningen på presentation av det akademiska arbete som utförs av ett fåtal av de isländska akademiker som finns på plats i Sverige, och en demonstration från start-up-företag inom cybersäkerhetsbranschen – från säkra, mobila kommunikationsnätverk till integritets- och sekretesskydd för data som bearbetas av AI.