Till innehåll på sidan

Livslångt lärande – fortbildning inom offentliga och privata organisationer

Illustration: ChatGPT 4o
Publicerad 2025-07-10

Det finns ett strategiskt intresse för livslångt lärande från näringsliv och samhälle, och en levande och livlig diskussion kring hur det kan åstadkommas.

För organisationer i privat och offentlig sektor blir lösningen ofta att man samarbetar med externa kommersiella leverantörer av utbildning, i kombination med att man utvecklar egen utbildning. Utbildningarna presenteras ofta i form av ämnesrubriker: ”Hållbarhet”, ”Cybersäkerhet”, ”AI” – eller i form av utbildningar lämpliga för olika yrkesroller.

Inom akademin finns möjligheter att leverera generella utbildningar, eller utbildningar med anpassat innehåll efter behov som uppfyller de behov företag har, samtidigt som individen kan tillgodoräkna sig akademiska poäng. 

Här borde det finnas en livskraftig miljö för samarbete, men det finns en del hinder i vägen, enligt Gunnar Karlsson, utbildningsansvarig på Cybercampus Sverige.

”Från akademins håll finns det definitivt mer vi kan göra för att bli en bättre leverantör av utbildning till näringslivet. Dels kan våra antagningsförfaranden till fristående kurser vara för stelbenta för att fungera för ett företag, med lång framförhållning och utan garanti att man blir antagen. Dels kan det finnas krav på förkunskaper som är relevanta ur ett akademiskt perspektiv, men inte för arbetslivet. Men främst måste vi kunna leverera uppdragsutbildningar med enkla avtal och i former som passar yrkesverksamma.”

Gunnar Karlsson lyfter också att det finns en begreppsförvirring inom de två sfärerna, som ibland kan motverka samarbete. ”Vi har en del etablerade begrepp på svenska, som det finns en bred förståelse för. Vi förstår behoven bakom en önskan om en studiecirkel eller en instruktörsutbildning, men kan vi ta fram material till en 'learning community' eller en 'train the trainer'? Är det samma sak som avses?”

Man har inom akademin stora fördelar som leverantör av utbildning, antingen om det är längs traditionella vägar eller som en uppdragsutbildning. ”Den akademiska utbildningen är kopplad till den senaste forskningen, vilket gör att man kan hålla den aktuell och relevant. Det inbyggda kvalitetssäkringssystemet inom akademin ger också en trygghet i att man får en utbildning som faktiskt levererar på utbildningsmålen”, enligt Karlsson. 

”När akademi och näringsliv hittar varandra och samskapar utbildningar, utifrån arbetskraftens faktiska behov, kan resultatet bli något större än en utbildning. Det leder ofta till en förståelse för varandra och en gemensam tillit som kan leda till vidare projekt, med plats för studenter att göra sina examensarbeten, eller finansierade forskningsprojekt inom området.”

Ett talande exempel på vilken gemensam nytta man kan finna när näringsliv och akademi samarbetar inom utbildning, är den nyligen avslutade pilotutbildning inom produktsäkerhet som gavs inom Expert Learning Labs inom satsningen Avancerad digitalisering och hade sin sista träff här på Cybercampus Sverige. Utbildningsupplägget har tagits fram av akademiker från Blekinge Tekniska Högskola tillsammans med företagen ABB, Ericsson, SAAB och Volvo Group för att uppfylla gemensamma behov. Samtidigt har deltagarna haft möjlighet att lära av varandra och av utbildningsledarna, och att skapa nätverk som kommer vara viktiga för framtiden.

Att skapa möjligheter för akademi och näringsliv att hitta och leverera utbildningar som uppfyller de uppsatta kriterierna – vare sig det är befintliga utbildningar eller framtagna i samverkan – är ett av Cybercampus viktigaste uppdrag. Vi har en  kan säkerställa en effektiv och relevant kompetensutveckling i cybersäkerhet. Guiden kan användas för att definiera behov och förutsättningar för utbildningar som åtgärdar och förebygger faktiska kompetensglapp inom just er organisation.